Start»Pracownia»Nóż kuchenny ze stali damasceńskiej krok po kroku

Nóż kuchenny ze stali damasceńskiej krok po kroku

Nóż szefa kuchni

Nóż Kuchenny

Efekt końcowy. Zanim powstanie taki nóż szefa kuchni ze stali damasceńskiej potrzeba kilku dni wysiłku. Poniżej przedstawiam jak to zostało wykonane.

Nóż Kuchenny

Pierwszy etap to dobór materiałów. Do wykonania noża Wykorzystałem stal NCV1 oraz 15N20. Oba te gatunki stali służą do obróbki drewna.

Nóż Kuchenny

Bardzo ważne aby powierzchnia stali była czysta, pozbawiona rdzy i tlenków.

Nóż Kuchenny

Odpowiednie ułożenie różnych gatunków stali tworzy dobry materiał na stal damasceńską.

Nóż Kuchenny

Aby ułatwić zgrzanie materiału należy je pospawać w porcje ułatwiające kucie.

Nóż Kuchenny

Gotowe pakiety stali damasceńskiej.

Nóż Kuchenny

Najbardziej newralgiczny moment to pierwsze zgrzanie stali. Uderzeniami młota scalam materiał z poszczególnych blach w jeden blok stali. Złe wykonanie tej operacji spowoduje defekty w materiale.

Nóż Kuchenny

Porcja stali nie jest zbyt duża ale przekucie jej w formę płaskownika bez pomocnika zajęłoby straszne dużo czasu.Ręczne wykonywanie tych operacji jest ukłonem w stronę historii i tradycji.

Nóż Kuchenny

Porcje stali damasceńskiej zgrzane i przekute do formy płaskowników. Kazdy z nich ma około 20 warstw. Docelowy nóż będzie miał około 200 warstw.

Nóż Kuchenny

Każda porcja damastu musi zostać wyczyszczona do gołego metalu.

Nóż Kuchenny

Pocięte kawałki łączę w większe porcje tak aby miała około 200 warstw.

Nóż Kuchenny

Kolejne zgrzewanie.

Nóż Kuchenny

W zależności jaki efekt chce się osiągnąć operacje należy powtórzyć wielokrotnie.

Nóż Kuchenny

Gotowy materiał na nóź szefa kuchni jest to damast składający się z około 200 warstw stali jaśniejszej i ciemniejszej.

Nóż Kuchenny

Po całym dniu pracy głodny, brudny, zmęczony ale zadowolony.

Nóż Kuchenny

Wycięta głownia zostaje poddana procesowi szlifowania. Całość szlifuję, ręcznie trwa to trochę dłużej ale jest bardziej dokładne.

Nóż Kuchenny

Dobry nóż szefa kuchni powinien spełniać kilka warunków. Przede wszystkim głownia powinna być lekka aby nie męczyć ręki, a co za tym idzie cieniutka.

Nóż Kuchenny

Niedopuszczalne jest aby nóż był powyginany.

Nóż Kuchenny

W kuchni nóż będzie pracować i będzie poddawany dużym naprężeniom więc sprężystość głowni ma znaczenie.

Nóż Kuchenny

Głownia wykonana jest ze stali węglowej narzędziowej. Każda rysa będzie potencjalnym ogniskiem powstawania rdzy lub gromadzenia się niehigienicznego brudu w związku z czym ślady po szlifowaniu muszą być usunięte. Dodatkowo niezwykle precyzyjnie dopracowana powierzchnia cieszy oko każdego inwestora.

Nóż Kuchenny

Rękojeść do noża wykonałem ze stabilizowanej czeczoty wierzbowej. Osobiście bardzo lubię ten materiał i moim zdaniem jest to najładniejsza czeczota z polskich gatunków. Jelec i głowice wykonałem z kawałka rogu bawoła indyjskiego pięknie można go wypolerować i jest odporny na wodę.

Nóż Kuchenny

Rękojeść musi być ergonomiczna i dobrze dopasowana do ręki aby ułatwiać pracę nożem.

Nóż Kuchenny

Oprócz noża potrzebna jest pochwa oraz jej projekt.

Nóż Kuchenny

Ten nóż będzie miał drewniana pochwę, w której będzie przechowywany.

Nóż Kuchenny

Pochwę wykonałem z czeczoty wierzbowej tak aby korespondowała z rękojeścią noża.

Nóż Kuchenny

Ostatnia czynnością przed wysłaniem noża klientowi to naostrzenie go.