Start»Oferta»Noże kuchenne

Noże kuchenne

Noże kuchenne na indywidualne zamówienie.

Wykonanie każdego noża zaczyna się od projektu. Na tym etapie musze uwzględnić najważniejsze parametry takie jak długość i kształt ostrza jego szerokość oraz wielkość rękojeści. Każdy z nas ma w kuchni taki jeden nóż którym lubi się posługiwać. Dopasowanie kształtu pod rękę klienta zapewnia duża swobodę w czasie posługiwania się nim.

Dobór materiałów do wykonania noża jest równie ważny co sam projekt. Głownie wykonuje z wysokowęglowej stali damasceńskiej a na rękojeść stosuje stabilizowane drewno.

Stal damasceńska to komponent dwóch lub więcej gatunków stali zgrzanych ze sobą metoda kowalską a następnie wymieszanych w specyficzny sposób dzięki czemu na boku głowni powstaje charakterystyczny wzór jaśniejszych i ciemniejszych włókien stali. Rysunek tych włókien zależy od wiedzy i umiejętności kowala od bardzo prostych po wyszukane wzory. Połączenie ze sobą dwóch gatunków stali z których jedna jest bardzo twarda a druga bardzo sprężysta powoduje że nóż przejmuje te cechy i jest równocześnie sprężysty i niezwykle twardy. W głowniach stalowych z jednego gatunku jest to praktycznie nie możliwe gdyż stal im jest twardsza tym bardziej krucha a im bardziej sprężysta tym miększa. Tylko głownie wykonane z stali damasceńskiej potrafią połączyć najlepsze cechy stali twardość sprężystość długotrwałe trzymanie ostrza z agresją ciecia. Ręczne kuta stal ma o wiele większą gęstość i bardziej uporządkowaną strukturę wewnętrzną niż jej maszynowy odpowiednik.

Wykonanie głowni noża składającego się z kilku set warstw przeplatających się gatunków stali twardej i sprężystej przypomina swą struktura wewnętrzna budowę stalowej liny. Dzięki takiej budowie nóż taki jest odporniejszy na złamanie oraz bardziej elastyczny.

Stabilizowane drewno na rękojeściach to na wskroś przesiąknięty żywicą kawałek drewna. Proces ten zachodzi gdy drewno zanurzone w żywicy poddawane jest raz wysokiemu ciśnieniu a raz próżni. Dzięki temu żywica wnika głęboko w strukturę drewna. Zabieg taki bardzo ładnie podkreśla słoje drewna i zwiększa jego wytrzymałość, ale największą jego zaleta jest wodoodporność.

Całość prac zawsze wykonuje ręcznie dzięki temu mogę precyzyjnie i starannie kontrolować proces produkcji na każdym etapie. Każdy nóż wychodzący z mojej pracowni to małe dzieło sztuki. Wytwarzam pojedyncze noże jak i również całe zestawy noży. Każdy z nich ma niepowtarzalny wzór stali damasceńskiej na głowni. Od prostych wzorów typu "wild" po stal damasceńska mozaikową. Do noży kuchennych podchodzę bardzo osobiście, gdyż traktuje dużą powierzchnię głowni noża jako miejsce, na którym można przedstawić obraz malowany włóknami stali.

Konserwacja noży kuchennych

Noże z mojej pracowni są wyjątkowo ostre i twarde, dlatego warto zapoznać się ze wskazówkami pielęgnacji tego luksusowego produktu.

Noże kuchenne

Noży nie należy myć w zmywarce do naczyń. Sól oraz detergenty i gorąca woda pod dużym ciśnieniem mogą źle wpływać na  stal i rękojeść.

Po każdym użyciu noże należy wytrzeć do sucha.

Ostrze noży z damastu należy co jakiś czas przetrzeć olejem.

Nie należy pozostawiać na dłuższy noży brudnych, w szczególności, gdy kroiło się nimi owoce. Kwasy organiczne mogą spowodować przebarwienie ostrza noży.

Noże najlepiej przechowywać na listwach magnetycznych lub w drewnianych stojakach .

Nożami nie należy rąbać kości ani kroić innych bardzo twardych produktów (jak np. mrożonki).

Nie należy otwierać nimi puszek.

Noże należy chronić przed upadkiem na twardą podłogę (płytki ceramiczne lub podłogę z kamienia).

Nożami z damastu należy kroić wyłącznie na drewnianych deskach, albo z tworzywa (polietylenu, polipropylenu).

Nigdy nie kroić potraw leżących na szklanym lub porcelanowym talerzu.

Ostrzyć na profesjonalnych osełkach, jeżeli zależy nam na profesjonalnym naostrzeniu proszę wysłać mi nóż do naostrzenia.