Nóż kuchenny "Czeczota"
Nóż do kuchni dla najbardziej wymagających
Ręcznie kute noże ze stali damasceńskiej wykonuję dla najbardziej wymagających miłośników gotowania. Wykucie damastu z wysokogatunkowych stali narzędziowych zapewnia dużo satysfakcji z długotrwałego użytkowania noża. Dzięki połączeniu kilku gatunków stali narzędziowych wysokowęglowych ostrze przejmuje najlepsze cechy tych stali takie jak: twardość elastyczność czy też zdolność do długotrwałego trzymania ostrości. Duża ilość warstw damastu zwiększa jego wytrzymałość, tak jak to ma miejsce w mieczach samurajskich.
Noże wykonywane w mojej pracowni to produkt luksusowy który zostanie w domu na pokolenia.
Ostrze: Damast typu "Wild"
Długość - ostrze 18 cm
Stal- NCV1 / 15N20 /N9E Hartowany 55-60 HRC
Rękojeść: Full tang, okładziny z czeczoty thuji marokańskiej