Start»Noże»Nóż Kuchenny "Cisowiec"

Nóż Kuchenny "Cisowiec"

Nóż szefa kuchni z damastu nierdzewnego

Nóż kuchenny

Wykonując noże z damastu zawsze stawiam sobie nowe wyzwania. Uważam ze w ten sposób cały czas zmuszam się do dalszego rozwoju a nowe umiejętności otwierają szersze perspektywy. Tak tez było w przypadku tego noża. Nauczyłem się zgrzewać stal damasceńską nierdzewną więc przyszła pora na wykonanie głowni noża techniką san-mai gdzie rdzeń będzie z węglowej stali narzędziowej . Tworzenie tego typu kompozycji ma sens, gdyż węglowa stal narzędziowa ma znacznie wyższe parametry techniczne niż stal nierdzewna. Dzięki temu uzyskałem głownie noża z bardzo dobrą krawędzią tnącą oraz bardzo estetycznym damastem na obydwu bokach. Dodatkowo różnica gatunków stali dała niesamowicie wyraźny kontrast na głowni.

Długość: 29 cm

Ostrze: 19 cm damast nierdzewny "wild" rdzeń stal N9E

Rękojeść: Róg Bawoła drewno cisowe